![atatürk dönemi dış politika ile ilgili görsel sonucu](https://image.slidesharecdn.com/atatrkdnemidpolitika-121220102803-phpapp01/95/atatrk-dnemi-d-politika-1-638.jpg?cb=1355999350)
Birinci dünya savaşı sonunda yıkılan ve her taraftan işgale uğrayıp ,Batı sömürgeciliğini konu alan Osmanlı devletinin enkazı ve yıkıntılarından Türk olan kısımları kurtarıp özünde Avrupa modeline uygun bağımsız bir Türk milli devleti kurmaktı . Milli mücadele döneminde bu amaç sınırlı ve gerçekçi ama haklılığı inkar edemeyecek bir hedefti.bu dönemde dış politikanın temel niteliği bu gerçekçiliği ve hedeflerin tespitindeki ustalığıydı.
Son Osmanlı Mebusan meclisinde kabul edilen misak-ı milli , önce Erzurum kongresinde belirlenen sonra Sivas kongresinde genişletilerek teyid edilen ilkeleri kapsamaktaydı. bunlarda milli mücadelenin iç ve dış amaçlarını gösteriyordu.
Hedefe ulaşabilmek MUSTAFA KEMAL PAŞA için Doğu'da Ermenilere, Batı'da Yunanlılara karşı başarılı bir şekilde askeri mücadele vermiştir.Tehdidin Batı'dan gelmesinden dolayı Doğu'ya yönelik bir politikaya önem vermiştir.
Türk dış politikası Batılı ülkelere karşı Sovyetler Birliğine dayandırılmıştır.
İslam ülkelerinin desteğini kazanmak için islam faktöründen yararlanılmıştır.Özellikle Hindistan müslümanlarının yarattıkları hilafet akımı etkili olmuş. Bu akım Türk tezini ve haklılığını dünya kamuoyuna duyurmuştur.
İslâm ülkelerinin desteğini kazanmak için İslâm faktöründen, yani dini temadan da yararlanmıştır. Özellikle Hindistan Müslümanlarının yarattıkları hilafet akımı belli bir ölçüde etkili olmuştur. Bu akım Türk tezini ve haklılığını dünya kamuoyuna duyurmakla kalmamış, Türk milletine en zor anlarında maddi ve manevi yardımda bulunmuştur.
Konu çok iyi anlatılmış
YanıtlaSil